29 Haziran 2013 Cumartesi

Karadelikler

Karadelikler

Karadelikler ilk nasıl keşfedildi ?
Karadeliklerle ilgili 1915 te Albert Einstein genel görelilik kuramından sonra karadelik tartışmaları başlamıştı. Acaba  evrenimizde karadelikler oluşabilir mi? Karadeliklerin ilk keşfi 1964 yılında bir roket üzerine kurulmuş x ışını detektörü ile yapıldı.
Yıldızlar  kütle çekim kuvveti ile  çekirdekten çıkan radyasyon basınçı birbirini etkiyerek dengede duruyor. Bu denge süresince yıldızı yaşamını devam ettiriyor. Yıldızın son zamanlarında yıldızın dışındaki madde soğuyor ve içe doğru çökmeye başlıyor.Yıldızdaki bu çökme çok yoğun ve sıkışık bir gaz kütlesi haline dönüşüyor. Etrafında biriken ve hala yanan helyum, karbon, silikon gibi maddeler daha da sıkışıyor. Ve bunun sonucunda bu büyük patlama gerçekleşiyor. Süper Nova. Süper Nova patlamasından sonra ortaya çıkan bir nötron yıldızı yada bir karadelik olabiliyor.

Karadelikler daha fazla kütle topladıklarında çekim kuvveti yükselir. Daha güçlü çekim kuvveti daha uzağa etki eder. Karadelikler  hala çözülmeyi bekleyen büyük sırlardan birisidir. Peki bu kadar güçlü çekim kuvvetine sahip karadelikler dünya için tehdit oluşturur mu?
Hayır. Şu an tespit ettiğimiz güneş sistemi çevresinde yakınlarda bir karadelik yok. Şu an için rahat olabiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder